Teste de screening

Pentru depistarea cancerului de san intr-un stadiu incipient se  pot utiliza periodic urmatoarele teste:

- autoexaminarea sanilor: prin aceasta metoda femeia isi examineaza toate portiunile sanilor, pentru a depista prezenta oricarei umflaturi sau a altei formatiuni neobisnuite;
- examinarea fizica a sanilor: prin aceasta metoda medicul sau alt personal specializat, examineaza fizic sanii; medicul va examina cu atentie sanii si regiunile axilare, pentru a depista prezenta oricarei umflaturi sau a altei formatiuni neobisnuite;
- mamografia: mamografia reprezinta examinarea radiologica a sanului, prin aceasta metoda pot fi depistate formatiunile tumorale care sunt prea mici pentru a fi depistate la examinarea fizica; eficienta acestei metode in a depista cancerul de san depinde de dimensiunea tumorii, de densitatea tesutului glandei mamare si de indemanarea medicului radiolog.

In cazul in care in urma efectuarii acestor teste se depisteaza o umflatura sau o alta formatiune neobisnuita, se recomanda efectuarea unei ecografii mamare pentru detalii mai precise. Cu toate acestea, ecografia nu este folosita in mod curent in screeningul cancerului de san. Ecografia este o metoda prin care unde sonore de frecventa inalta (ultrasunete) strabat tesuturile interne sau organele si creaza ecouri. Aceste ecouri dau o imagine a tesuturilor corpului numita sonograma. Alte teste de screening pentru cancerul de san sunt in prezent investigate in studii clinice.

Rezonanta magnetica nucleara (RMN)

RMN-ul este o procedura care utilizeaza un magnet, unde radio si un computer, pentru a realiza o serie de imagini detaliate ale suprafetelor organelor interne. De asemenea aceasta procedura mai este numita si imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (IRMN). Studiile clinice care investigheaza utilitatea efectuarii RMN-ului la femeile care au un risc genetic de a dezvolta cancer de san, a aratat ca RMN-ul este o metoda mult mai sensibila in depistarea tumorilor sanului decat mamografia.

RMN-ul este folosit pentru elucidarea si luarea unor masuri terapeutice, pentru formatiunea gasita in urma autoexaminarii sanului sau a examenului fizic realizat de medic. De asemenea, RMN-ul poate diferentia tumora maligna de un tesut cicatricial la nivelul sanului. Pentru efectuarea acestei metode nu se folosesc radiatiile X.