Tipuri

Există mai multe tipuri de cancer mamar, care se pot dezvolta în diferite zone ale sânului. Cancerul mamar este deseori clasificat în tipuri neinvazive şi invazive.

Carcinomul ductal in situ (CDIS)

este cel mai comun tip de cancer neinvaziv. Se numeste ductal pentru ca debuteaza in interiorul canalelor lactifere. Denumirea de 'carcinom' se refera la orice tip de cancer care apare pe piele sau in alte tesuturi ce acopera organele interne, iar 'in situ' inseamna 'in locul lui original'. CDIS e numit neinvaziv deoarece nu se raspandeste inafara canalelor lactifere. Acest tip de cancer nu ameninta viata, dar prezenta lui poate creste riscul aparitiei unui alt tip de cancer invaziv.

Carcinomul ductal invaziv (CDI)

numit uneori carcinom infiltrant ductal, este cancerul de san cel mai des intalnit. Aproximativ 80% din totalul cancerelor la san sunt te tipul carcinomului ductal invaziv. Termenul invaziv arata faptul ca celulele canceroase s-au raspandit in tesuturile mamare din jur. Cuvantul ductal descrie locul in care a aparut cancerul, respectiv canalele lactifere. In timp, carcinomul ductal invaziv poate sa se raspandeasca catre nodulii limfatici sau alte zone ale corpului.

Carcinomul lobular invaziv (CLI)

denumit si carcinom lobular infiltrant, este al doilea pe lista celor mai raspandite tipuri de cancer, dupa carcinomul ductal invaziv. Desi carcinomul lobular invaziv poate afecta femeile de orice varsta, este mai des intalnit la femeile de varsta mai inaintata.

Cancerul de san inflamator (CSI)

este o forma rara si agresiva de cancer la san.Cancerul de san inflamator debuteaza de regula cu inrosirea si umflarea sanului. El are tendinta de a creste si a se raspandi rapid, simptomele agravandu-se in cateva zile sau chiar ore. Este importanta recunoasterea simptomelor si aplicarea prompta a tratamentului. Desi cancerul de san inflamator este o boala grava, tratamentele actuale sunt mai eficiente in controlul bolii decat cele de mai demult. In Statele Unite, varsta medie de aparitie a acestei forme de cancer este de 57 de ani.

Carcinomul lobular in situ (CLIS)

reprezinta o zona sau mai multe de celule care cresc anormal, aceasta marind riscul persoanei de a dezvolta mai tarziu un cancer la san de tip invaziv. Desi numele lui include cuvantul 'carcinom', acesta nu este un cancer de san real. Prezenta carcinomului lobular in situ este o indicatie ca persoana respectiva are un risc mai mare decat cel mediu de a dezvolta un cancer la san in viitor. Din acest motiv, unii experti prefera folosirea termenului 'neoplasm lobular' in loc de 'carcinom lobular''. Neoplasmul este un grup de celule anormale.CLIS este de regula diagnosticat inainte de menopauza, cel mai adesea intre 40 si 50 de ani. CLIS este extrem de rar intalnit la barbati.

Boala Paget a sanului

este o forma rara de cancer de san, in care celulele maligne se aduna in jurul sau chiar in tesutul mamelonului. De regula, acest tip de cancer afecteaza mai intai canalele de lapte ale mamelonului, apoi se raspandeste catre suprafata mamelonului si areola, acestea devenind adesea aspre, rosii si iritate. Mai mult de 97% din persoanele care sufera de boala Paget au cancer si in alta zona din san.

Tumorile Phyllodes ale sanului

sunt rare, reprezentand mai putin de 1% din totalul tumorilor la san. Denumirea "phyllodes" vine din limba greaca si inseamna "in forma de frunza", referindu-se la faptul ca celulele tumorale cresc intr-un model asemanator unei frunze. Tumorile Phyllodes au tendinta de a evolua rapid, dar rareori se raspandesc inafara sanului.

Tipuri rare de cancer:

Carcinomul tubular al sanului.
Carcinomul medular al sanului
Carcinomul mucinos al sanului
Carcinomul papilar al sanului
Carcinomul cribriform al sanului